Wonen in een oud museum dat de sfeer van lang vervlogen tijden ademt, maar voorzien is van alle hedendaagse gemakken? Blijf op de hoogte en zie je kans schoon!

Wij willen je een ogenblik meenemen terug in de tijd: waar het allemaal begon, 130 jaar geleden. Op 13 april 1881 kreeg ‘Het Museum’ gestalte. Het Provinciaal Fries Genootschap richtte ‘Het Museum’ op en vestigde het in het Eysingahuys aan de Koningsstraat. De naamswijziging van ‘Het museum’ naar ‘Het Fries Museum’, werd mettertijd doorgevoerd. Kort daarop werd het verbouwd, de Kanselarij werd bij ‘Het Fries Museum’ betrokken. Diverse oude monumentale panden aan de Turfmarkt , waarvan de oudste zelfs uit de 15e eeuw, werden aan elkaar verbonden. ‘Het Fries Museum’ groeide aan het eind van de 20ste eeuw uit zijn jas en verhuisde met behulp van het legaat van de Friese Architect Abe Bonnema naar het Wilheminaplein (Zaailand), waar vandaag de dag het alom bekende museum gevestigd is.

Monumentale transformatie met allure

Van het roemrijke verleden terug naar 2019: de diverse panden aan de westzijde van de Turfmarkt kwamen door bovengenoemde verhuizing leeg te staan. Zonde! TWA Architecten maakte een eerste plan voor de oude eigenaar (de Stichting de Kanselarij) voor het behoud en de transformatie van de panden. Uiteindelijk sloegen Bouwbedrijf de Vries Leeuwarden en Blue Banner RED de handen ineen en hebben de locatie gekocht en verder uitgewerkt en vormgegeven. Zij wisten aan deze transformatie opgave uitstekend een mouw te passen. Daarmee wordt verdere leegstand van de karakteristieke panden voorkomen. Een monumentale transformatie met allure, waar historie en hedendaagse gemakken samensmelten én de oude panden eer aan wordt gedaan vat dit plan in vogelvlucht samen.

Is wonen in een eigentijds, historisch pand altijd al een droom van jou geweest? Laat deze uitgelezen kans dan niet door jouw vingers glippen: deze droom is op zeer korte termijn te verwezenlijken!

Start van de bouw

De vergunningen zijn ontvangen en de sloop en de bouw is van start gegaan. Recent heeft er een officiële starthandeling plaatsgevonden. Door Wethouder Herwil van Gelder is met de sloop van een stuk van de muur, om de stegenstructuur tussen de panden weer te herstellen de start feestelijk gemarkeerd. Het begin van de realisatie krijgt echt al handen en voeten. Naar schatting zal de realisatie doorgaan tot na de zomerperiode 2020. Er worden uiteindelijk maar liefst 23 appartementen beschikbaar gesteld, waarin huur de boventoon zal voeren, maar ook koop niet uitgesloten wordt. Een gemêleerd palet aan woningen, variërend van ca 50 tot 120 vierkante meter, met gezamenlijke binnentuinen, blaast de oude museumpanden nieuw leven in. De Leeuwarder geschiedenis blijft zo voort leven op deze voorname plek in het hart van Leeuwarden.

Misschien ben jij straks wel een van de nieuwe bewoners van een van deze monumentale appartementen, en kijk je uit op een mooi binnenplaatsje of de stad. Zie jij het al voor je?

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Wij houden je graag via deze website op de hoogte van de voortgang rondom het verdere bouwproces en de start en verhuur en verkoop. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn vertellen we jou hoe deze zich uiteenzetten.

 

 

 

Wonen in een oud museum dat de sfeer van lang vervlogen tijden ademt, maar voorzien is van alle hedendaagse gemakken? Blijf op de hoogte en zie je kans schoon!

Wij willen je een ogenblik meenemen terug in de tijd: waar het allemaal begon, 130 jaar geleden. Op 13 april 1881 kreeg ‘Het Museum’ gestalte. Het Provinciaal Fries Genootschap richtte ‘Het Museum’ op en vestigde het in het Eysingahuys aan de Koningsstraat. De naamswijziging van ‘Het museum’ naar ‘Het Fries Museum’, werd ........

Lees meer
Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.